ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΟΥΛΩΝ

Tα νοσήματα των ούλων είναι κυρίως η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα. Kαι τα δύο μπορεί να καταλήξουν σε καταστροφή των στηρικτικών ιστών του δοντιού. Το 90% των ενηλίκων υποφέρει απο κάποιο νόσημα των ούλων που μερικές φορές μπορεί να ξεκινήσει σε νεαρή ηλικία. το αποτέλεσμα είναι συχνά η απώλεια των δοντιών. Η διατήρηση των φυσικών δοντιών είναι απαραίτητη για τη μάσηση, τη σωστή πέψη και ιδιαίτερα στην εποχή μας για ένα ευχάριστο χαμόγελο. Η περιοδοντίτιδα στα πρώτα στάδια μπορεί να διαγνωσθεί και να θεραπευτεί από το γενικό οδοντίατρο, ενώ σε προχωρημένα στάδια , χρειάζεταιτην

επέμβαση περιοδοντολόγου.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΙΤΙΔΑ                                              

Στην περιοδοντίτιδα το κόκκαλο και οι ιστοί που στηρίζουν το δόντι καταστρέφονται. Τα ούλα ξεκολλούν απο τα δόντια και δημιουργούνται βαθειές σχισμές μεταξύ δοντιού και ούλου, που ονομάζονατι θύλακοι. Με την πρόοδο της νόσου τα δόντια αρχίζουν να χάνουν τη λειτουργικότητα τους και τελικά βλέπουμε να χάνονται δόντια (κατα τα άλλα) γερά.
Η κύρια αιτία είναι τα μικρόβια τα οποία υπάρχουν φυσιολογικά σε όλα τα στόματα. Η κακή στοματική υγειηνή, επιτρέπει στα μικρόβια αυτά να μαζευτούν κάτω απο τα ούλα. Οι συναθροίσεις αυτές των μικροβίων, ονομάζονται οδοντική μικροβιακή πλάκα, η οποία όταν απορροφήσει άλατα απο το σάλιο, μετατρέπεται σε τρυγία( η γνωστή μας πέτρα). Η μικροβιακή πλάκα λοιπόν, προκαλεί φλεγμονή των ούλων, καταστροφή του στηρικτικού κόκκαλου και περιοδοντίτιδα.

ΑΛΛΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ

Η κατάσταση επιδεινώνεται από ενσφήνωση τροφών ανάμεσα στα δόντια, κακότεχνες κορώνες, γέφυρες και σφραγίσματα. Επίσης ορισμένοι ατομικοί παράγοντες τροποποιούν την άμυνα του οργανισμού απέναντι στα μικρόβια. Τέτοιοι παράγοντες είναι: ασθένειες αίματος(λευχαιμία), μη ελεγχόμενος σακχαρώδης διαβήτης, ορμονικές μεταβολές (εφηβεία, εγκυμοσύνη), λήψη φαρμάκων και άλλα.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ

-κόκκινα, πρησμένα ή ευαίσθητα ούλα
-ούλα που ματώνουν στο βούρτσισμα
-ούλα που έχουν υποχωρήσει
-πύον
-κακοσμία
-κινητικότητα δοντιών
-δόντια που έχουν αλλάξει θέση.

Στα αρχικά στάδια όμως η νόσος εξελίσσεται απαρατήρητη. Γι'αυτό είναι απαραίτητος ο τακτικός περιοδικό έλεγχος απο τον οδοντίατρο.

ΠΩΣ ΘΕΡΑΠΕΥΕΤΑΙ Η ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΙΤΙΔΑ

1.Στη πρώτη φάση ο περιοδοντολόγος διδάσκει στον ασθενή την απομάκρυνση των μικροβίων με τη στοματική υγιεινή.
2. Κατόπιν, έρχεται αποτρύγωση και ριζική απόξεση, δηλαδή αφαιρείται η πέτρα που υπάρχει επάνω στα δόντια και βαθύτερα στις ρίζες των δοντιών και απομακρύνονται τα μικρόβια και οι τοξίνες που προκαλούν τη φλεγμονή.
3. Σε πιο προχωρημένς περιπτώσεις , είναι απαραίτητη η χειρουργική θεραπεία για τον καλύτερο καθαρισμό των ριζών και εξάλειψη των θυλάκων